Malafide Fok

U heeft er de laatste jaren vast wel eens van gehoord; broodfok en malafide honden/katten handel. Maar wat is dat nu eigenlijk en wat houdt dit nu precies in? 

Als eerste verduidelijken wat de doelstellingen zijn van een fokker en die van een broodfokker. Een broodfokker interesseert zich niet voor de voortzetting van het ras, hetgeen waar het bij hem omdraait is het geld. 

Er bestaan in België en Nederland omgebouwde varkensschuren waarin tientallen, zo niet honderden poezen en honden bij elkaar zitten van verschillende rassen. 

Normaal gesproken fokt een goede fokker maar één of 2 rassen. 

Veel verschillende rassen is dan ook een herkenbaar teken van broodfokkers.

Met de hygiëne in een dergelijke schuur is het vaak slecht gesteld en de kittens/pups en ouderdieren zijn vaak ziek. 

Met de socialisatie is het bedroevend slecht gesteld wat vergaande gevolgen kan hebben voor de toekomst van het kitten / de pup. Een slecht gesocialiseerde kat of hond is vaak bang en wordt daardoor onzeker. Daardoor bestaat het risico dat deze angst omslaat in agressie, welke zich kan richten tot het baasje en zijn gezin, ook jegens andere huisdieren.

Een broodfokker houdt geen rekening met zijn poezen/teefjes. 

Een fokker die met stambomen werkt mag zijn poezen/teven maar éénmaal per jaar laten dekken (bij uitzondering eenmalig 3 nestjes per 2 jaar), een broodfokker doet dit gerust 2 tot 4 maal per jaar (als de teef loops wordt, of de poes krols). Dit heeft niet alleen gevolgen voor de poes zelf, maar ook voor de moedermelk van de poes, deze wordt krachteloos. En dat terwijl de moedermelk de basis is van een gezond kitten, net zoals dat geldt voor alle jonge zoogdieren.

Maar hoe kom je dan bij een broodfokker terecht?

Je wilt een kiten/puppy kopen. Waar begin je je zoektocht? Grote kans dat je in Google de woorden “puppy/kitten te koop” intypt. Een nog grotere kans bestaat dat je vervolgens advertenties te zien krijgt van broodfokkers en zo een kitten/puppy bij een broodfokker koopt. In Nederland en België zijn vele broodfokkers actief. Zij bieden diverse rassen aan tegen lage prijzen. Best een aantrekkelijk idee toch?

Toch kleven er een heleboel maar-en aan het kopen van een kitten/puppy bij een broodfokker. De broodfokker heeft slechts een belang en dat is het verkopen van zoveel mogelijk kittens/puppy’s, zodat hij of zij zoveel mogelijk geld verdient. 

Om de prijs laag te kunnen houden van hun kittens/pups, zijn er een aantal dingen die zij doen:

 • De moeder geen medische zorg geven
 • De moeder net genoeg eten geven om in leven te blijven
 • De kittens/pups geen medische zorg geven (al zal de fokker altijd aangeven dat de pups de noodzakelijke inentingen en medische zorg hebben gekregen en dit bewijzen door het paspoort van de pup te overleggen. Er zijn echter in alle branches mensen die de boel oplichten, zo ook in de wereld van de dierenartsen. 
 • Zij verdienen een leuk centje door in grote getale stempels te zetten voor inentingen die nooit hebben plaats gevonden).
 • Ook de noodzakelijke ontworming hebben meestal niet plaatsgevonden. 
 • Kittens/puppy’s hebben daardoor vaak een lekker bol buikje. Echter is dat niet vanwege het vele eten, maar vanwege de vele wormen die zich in de maagjes bevinden!
 • Doordat de moeder nauwelijks genoeg te eten krijgt, is zij niet in staat de kittens/pups genoeg te eten te geven met alle gevolgen van dien.
 • De fokker verkoopt de kittens/pups vaak al als zij net 5 weken oud zijn. De minimale leeftijd waarop kittens/pups wettelijk het nest mogen verlaten is 7 weken en dit is niet voor niets. Indien u bij een erkend fokker/kennel uw kitten/pup koopt, moeten zij zich houden aan de regels van de rasvereniging waar zij bij aangesloten zijn en geregistreerd staan. Zo mogen kittens bijvoorbeeld doorgaans hun nest pas verlaten vanaf 12 weken. Puppy’s/kittens die eerder bij hun moeder vandaan gehaald zijn, hebben niet de steun gehad van hun moeder die ze nodig hadden om de wereld te ontdekken en zullen dan ook meestal opgroeien tot angstige honden/katten.
 • Ze importeren kittens maar vooral pups uit Oostblok landen. Deze kittens/pups worden met 4 weken bij hun moeder weggehaald, in de auto gezet en zij die het overleven worden aan de broodfokker verkocht die ze vervolgens doorverkoopt. Soms is er geen sprake van broodfok, maar katten/honden handel.

Regelmatig staan er advertenties met een leuk verhaaltje, dat er naar een specifiek honden/kattenras gezocht wordt. De handelaar/opkoper koopt dan voor een leuke prijs de diertjes op, om ze vervolgens duurder door te verkopen met de nodige vervalste stamboom/test papieren. De broodfokker heeft keuze genoeg

Doordat de broodfokker zoveel nesten tegelijkertijd heeft:

 • Is er geen tijd om moeder hond uit te laten. Zij zit vaak dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit in een vaak te klein, donker en vies hokje. Met moederpoezen is het vaak niet beter gesteld, zij zijn vaak opgesloten in een bench of kooi zonder de mogelijkheid los rond te kunnen lopen.
 • Heeft de fokker geen tijd om de kittens/pups te socialiseren in hun gevoelige periode. Tussen de 3 en 9 weken is de primaire socialisatie periode. In deze periode leert de pup/het kitten zich als kat/hond te gedragen door het contact met zijn moeder en broertjes en zusjes. Daarnaast leert hij een relatie aan te gaan met alles wat leeft. Het is daarom belangrijk dat de pup in deze periode veel in aanraking komt met allerlei soorten mensen, dieren en situaties. Alles wat hij nu als normaal leert kennen zal hij de rest van zijn leven als normaal beschouwen.
 • Hebben de kittens/pups geen ruimte om lekker met elkaar te spelen – Zij leren zo niet hoe zij zich als hond moeten gedragen en hoe zij dus later met andere honden om moeten gaan. Zij zullen nerveus, blafferig en agressief naar nadere honden gaan reageren.
 • Hebben de kittens/pups geen mogelijkheid om in de veilige aanwezigheid van moeder de wereld kunnen ontdekken. De wereld die zij kennen is hun hok/ bench of de schuur. De wijde buitenwereld met de daarin horende geluiden, geuren, mensen en dieren, maakt hen dan ook vaak doodsbang.

Welk risico loop je als je een broodfok puppy koopt?

De prijs en het aanbod van broodfok puppy’s kan misschien toch aantrekkelijk lijken. Maar mocht je besluiten toch overstag te gaan, dan zijn dit de risico’s die je loopt.

 • De meeste kittens/puppy’s van de broodfokker zijn door het gebrek aan medische zorg ziek. De kosten voor de dierenarts kunnen in een korte tijd aanzienlijk oplopen. Meestal worden de te verkopen kittens/puppies enkele dagen voor de verkoop volgepropt met steroïden of antibiotica, zodat ze er ‘lekker gezond’ uit zien.
 • Er bestaat een kans dat je kitten/puppy zijn ziekte, eenmaal verhuisd, niet overleefd.
 • Doordat je kitten/puppy in de primaire socialisatie periode nauwelijks in aanraking is geweest met mensen, zal je pup angst hebben voor mensen en niet weten hoe hij om moet gaan met mensen, laat staan met kinderen.
 • Doordat je kitten/puppy in de primaire socialisatie periode nauwelijks heeft kunnen spelen met zijn broertjes en zusjes, weet hij niet hoe hij zich als kat/hond moet gedragen en hoe hij met andere katten/honden om moet gaan. De kans is zeer groot dat hij agressief op andere katten/honden zal reageren.
 • Ook heeft hij geen kennis kunnen maken met de wijde buitenwereld en zal deze dan ook zeer angstig betreden, zeker als je kitten/puppy nog maar 5 weken oud blijkt te zijn in plaats van de benodigde 7 weken.

De prijs is vaak goedkoop van dergelijke kittens/pups…

Hoe kan een broodfokker dan nog winst maken (zijn eerste behoefte) als hij veel  minder vraagt dan een bonafide fokker (van wie de voornaamste behoefte is: een kwalitatieve bijdrage te leveren)? De broodfokker bespaart op alle bijkomende kosten die een fokker wel maakt. Dit komt de gezondheid en toekomst van de kittens/pups niet ten goede. Het gaat een broodfokker maar om 1 ding: kittens/pups verkopen, wat er daarna mee gebeurd is niet meer zijn zaak – hij heeft zijn geld al en van garantie hebben ze nog nooit gehoord. Vaak worden de kittens/pups volgepompt met antibiotica of steroïden, zodat ze er op het oog gezond uit zien. De nieuwe eigenaar zit dan uiteindelijk met de problemen opgescheept.

(kittens/ pupjes die je bij een broodfokker te zien krijgt, worden meestal meegenomen naar de woonkamer voor het bezoek, achter gesloten deuren ziet het er vaak zó uit)

Hoe herken ik een broodfokker?

Een broodfokker herkent u meestal aan één of meerdere van de onderstaande zaken:

* De fokker heeft veel verschillende rassen bij elkaar

* Ze verkopen vaak honden / katten zonder stamboom

* En zonder gezondheid testen zoals HCM echo/PKD enz.

* De fokker informeert niet naar uw persoonlijke omstandigheden of achtergrond

* Er zijn geen papieren aanwezig van de ouderdieren

* Bij handelaren zijn zelfs de ouders vaak niet eens aanwezig!

* Het huis lijkt eigenlijk niet bewoond te worden door dieren (vaak leven de dieren in andere, vaak onacceptabele ruimtes en worden ze alleen voor bezoekers in de woonkamer gelaten)

* Meestal worden kittens / pups te jong mee gegeven (data vervalst in papieren)

* De fokker werkt vaak met Oost-Europese paspoorten

* De fokker reageert vaak ongeduldig/geïrriteerd op uw vragen en/of kan uw vragen niet volledig beantwoorden

Tot slot: Een paar honderd Euro prijsverschil lijkt veel, maar weegt natuurlijk nooit op tegen alle medische kosten die je kunt verwachten bij het kopen van een kitten/pup van een handelaar/broodfokker!

Maar buiten de financiële schade is het verlies (wat ook vaak voorkomt) van een dierbaar huisdier natuurlijk niet in geld uit te drukken. 

Koopt u daarom altijd bij een fokker waarbij u een goed gevoel heeft, en loop bovenstaand lijstje in uw hoofd even af voor u beslist. Indien je gevoelig bent voor de aanblik van de dieren, bedenk dan dat met DE BROODFOK ALLEEN IN STAND HOUDT door deze zielige pups of kittens te blijven kopen.. Denk aan hun moeders, en toekomstige broertjes en zusjes voor je hier aan meehelpt (al is het met de beste bedoelingen)!

loading...