De Voeding

Onze volwassen Sphynxen/Bambino’s en ook kittens krijgen alleen volwaardig voer van de hoogste kwaliteit. Als basis heeft de sphynx/Bambino gezien zijn snelle verbranding 24 uur droge brokken tot zijn beschikking nodig, evenals uiteraard vers drinkwater. 

De droge brokken zijn van het hoogwaardige merk Royal Canin en het merk Carocat Lam rijst. 

Ik meng varianten als Sensible 33 brokken (25%), en Sphynx brokken (25%) , tezamen met 50% carocat lam rijst brokken erdoor.

Veel sphynxen/Bambino’s hebben een zwak darm stelsel en kunnen daardoor dunne ontlasting hebben. Carocat lam rijst staat erom bekend in de sphynxen/Bambino wereld, dat de sphynx/Bambino deze brok goed kan verteren en daardoor mooie ontlasting produceert in een goede vorm. En met een mengeling brokken van Royal Canin Sensible 33 helemaal want dit heeft ook zijn werking op de gevoelige spijsvertering darmstelsel van de Sphynx/Bambino.

Ik kies er nadrukkelijk voor om ook Sphynx/Bambino brokken te geven van Royal Canin omdat die de hart functie van de Sphynx/Bambino ondersteund.

 

IMG_8864

Uiteraard voer ik zodra een zwangere poes drachtig is haar Royal Canin Mother & babycat  brokken en tevens 2x daags vers vlees. Ook de kittens krijgen vanaf een week of 4 Royal Canin Babycat brokjes, in het begin nog geweekt in water of melk poeder van Royal Canin. Mocht een kitten om wat voor reden dan ook langer dan 16 weken hier verblijven schakel ik over van Royal Canin Baby brok naar Royal Canin Kitten 36 brok.

Daarnaast krijgen de volwassen Sphynxen/Bambino’s  2x per dag vers vlees. Ik voer hier het vlees bij van Animonda Carny maar ook wel het merk Almo Nature, Gourmet mousseline. Mijn katten worden daarbij ook nog minimaal 3 keer per week getrakteerd op gekookt witvis of kipfilet, rauw gemalen rundvlees, lams hart en Carnibest. 

Mijn drachtige en zogende poezen worden extra bij gevoerd met Animonda en Royal Canin  Mother & babycat kitten brokjes, Royal Canin Convalescence Support,  kitten melk van Royal Canin en Hills’ A/D. Ook krijgen zij, net als vrouwen, Foliumzuur + Vit. D tabletjes ter ondersteuning van een goede ontwikkeling van hun ongeboren kindjes.

Ik probeer een zo variabel, evenwichtig, gezond en voedzaam mogelijk menu te verstrekken en ik verwacht uiteraard van de nieuwe eigenaren van de kittens dat zij deze goede start zullen voortzetten. Omdat vaak overzetten van diverse voeren bij een Sphynx/Bambino niet aan te raden is gezien hun darm stelsel daarop zal reageren. En wil je het perse wel dat je wilt overstappen op een ander voer doe dit met beleid en neem een gewenning periode in acht van 6 weken.  

Meng eerst 3/4 vertrouwd voer en 1/4 nieuw voer en houd dat zeker 3 weken zo dan doe je van ieder half om half dus 50% oud voer en 50% nieuw voer en houd dit aan tot aan 6 weken en dan 1/4 oud voer en 3/4 nieuw voer en met 8 weken volstaat het dan dat ze geleidelijk gewend zijn aan hun nieuwe voer en kun je het oude voer achterwege laten. Mocht er tot een week of 5 echt problemen zijn met dunne ontlasting, spuwen en het niet lekker gaan met de overschakeling geef het dan op en houd je bij het oude voer. Want te veel proberen en falen draagt bij aan een levenslang probleem  (chronische worden) met het darmstelsel of vertering veganisme van uw Sphynx/Bambino.

De meeste katten lees topics van diverse katten forums hebben de meeste darm problemen die continu verwisseld zijn op divers voer. De katten die gewoonlijk hun oude vertrouwde voer aan houden hebben dan ook meestal in de regel geen maag/darm of ontlasting problemen..

Ik geloof dat er ontzettend veel voordelen te halen zijn door het voeren van een evenwichtige, complete en gezonde voeding, menig mensen voeren het liefste ook graan vrij gezien de kat een carnivoor is en er zelfs medische klachten en ziekten door kunnen worden voorkomen. Maar mocht u kat het goed doen op Royal Canin wat niet graan vrij is, is het geen ramp het zo te houden. U vult de vraag van wat wil ik mijn kat voeren zelf in en is een wel overwogen keuze die u dan maakt.

Hieronder vindt u aanvullende, uitgebreide informatie over rauwe kattenvoeding en de voordelen hiervan.

Rauwe voeding:

In de westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun kat. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken en blikken alles bevatten wat de kat nodig heeft.  En het is gemakkelijk om brokjes aan de kat te geven.  Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw kat allemaal nodig heeft. De meeste katten blijven gezond en worden oud op brokken. Maar er zijn helaas ook katten die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding). 

Er zijn katten die darm of maagproblemen hebben en er zijn katten die bijvoorbeeld huidproblemen (huid allergie kan zowel van voer op treden of eventueel luchtstof deeltjes of eventuele wasmiddelen stoffen die u Sphynx/Bambino niet kan tolereren.)

Ook krijgen katten vaak op jeugdige leeftijd problemen met de nieren en/of blaasgruis. 

Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de kat krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de kat een rauwe en verse vleesvoeding te geven zodat ze tevens vocht binnen krijgen wat ten goede komt van de nieren of blaasgruis. Veelal lost een rauwe/verse voeding direct blaasgruis problemen op. 

Dit komt omdat rauw vlees een natuurlijke verzurende werking heeft op de urine, waarin struviet gruis opgelost wordt. En aangezien verse/rauwe voeding geen onnatuurlijke mineralen bevat, is er veel minder kans dat de kat blaasgruis zal ontwikkelen.

De reden voor eventuele problemen met de gezondheid, in relatie tot voeding, moet onder andere gezocht worden in het feit dat een kat een vleeseter is.  

Natuurlijk bestaat de voeding van de katachtige niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een kat eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier.  En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. De natuurlijke voeding van de kat en katachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. 

Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de kat kijken, dan moeten we concluderen dat de kat een carnivoor pur-sang is.  Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de kat maar zeer weinig veranderd! Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een kat is heel duidelijk een vleeseter maar een kat kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken en blikvoeding? 

Als je heel veel geluk hebt bevat de kattenbrok 55% vleesmeel (vlees en orgaanvlees). Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een kat van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten. Maar in de brokjes zit ook veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de kat en katachtige.  Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Voor meestal zo rond de 30% van het totaal bestaat de brok uit koolhydraat.  Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten.  Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant. In alle brokken zitten anti oxidanten. 

Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke anti oxidanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische anti oxidanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen verboden in voeding voor baby’s en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan kittens of katten gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische anti oxidanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke anti oxidanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken “Door de EEG goedgekeurde anti oxidanten bevat” dan moet u weten dat ook de chemische anti oxidanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multi vitamine pil toevoegen.  Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat katten, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor brokken:

In België en Nederland zijn er veel merken complete vers vlees voeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met gemalen botten en wat koolhydraten. De meeste merken bevatten dus alles wat de kat nodig heeft. Deze complete vers vlees voedingen bevatten geen chemische anti oxidanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze vers vlees voedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de kat. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de kat. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde kat in de maag vernietigd door het maagzuur.

Naast de kant-en-klare complete vers vlees voedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw kat samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, rauwe vis en een minimale hoeveelheid gepureerde groentes, krijgt de kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Het zelf samengestelde dieet van de kat (volgens de BARF principes van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts) bestaat uit: 70% tot 75% rauwe vleesbotten en vlees, 5% groentes en eventueel fruit, 15% tot 25% orgaanvlees en 5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of voedingssupplementen.

Volwassen katten die op doorsnee blik en brok zijn grootgebracht,  zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt , dit hoeven niet per definitie onnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen. De beste manier om de kat te overtuigen dat het gezonder en beter is om verse/rauwe voeding te eten is door zijn favoriete merk blik of brokjes te mengen met een heel klein beetje vers vlees (al dan niet kant en klaar of zelf samengesteld). In de loop der dagen/weken kun je steeds meer vers vlees gaan geven en steeds minder brokjes/blikjes, totdat de kat volledig is overgeschakeld. Met een kitten wat met diverse verse producten is af gespeend

Lees meer over natuurlijke, rauwe, verse voeding op www.barfplaats.nl. Op dit gratis forum kunt u ook al uw vragen kwijt over vers vlees en het zelf samenstellen van maaltijden voor uw kat (en hond). Niet alleen komen er enthousiaste katteneigenaren op dit forum, ook zult u fokkers van diverse raskatten, voedingsspecialisten en dierenartsen tegenkomen.

Drinken
Water moet altijd beschikbaar zijn, en meerdere bakken water door het huis verspreid is een must. Katten mogen volle melk hebben. Echter 5% van de katten zijn allergisch voor melk! Deze katten zijn overgevoelig voor de suiker in de melk (lactose). Dit uit zich in diarree. De diarree stopt op het moment dat er geen melk meer gegeven wordt. Dus u kunt het rustig uitproberen. Melk met water verdunnen heeft geen enkele invloed op de allergie. Mocht uw kitten allergisch zijn voor melk, dan kunt u wel kattenmelk (supermarkt, dierenspeciaalzaak) geven. Bij deze melk is de melksuiker weggehaald.

Maar in wezen behoeft u kat alleen in zijn kitten periode tot zich te nemen van zijn moeder en heeft het de rest van zijn leven geen toevoeging van melk meer nodig.

loading...