De Verzorging

Sphynx en Bambino

Verzorging & Onderhoud

Wie geen zin heeft in de verzorging van zijn/haar Sphynx/Bambino en denkt met een Sphynx/Bambino een verzorgingsarme kat in huis te halen, komt van een koude kermis thuis. 

In tegendeel vergt de Sphynx/Bambino wel degelijk een terug komende verzorging zowel van huid, ogen, oren, nagels. De talgproductie, die bij behaarde katten voor een beschermend laagje om de haren zorgt, is bij Sphynxen/Bambino niet verminderd. 

Deze talg blijft op de huid zitten, met tot gevolg dat een Sphynx/Bambino die te weinig gewassen wordt, snel wat ‘plakkerig’ wordt en muf gaat ruiken. Ook heeft de Sphynx/Bambino van nature geen oog wimpers die ervoor zorgen dat het vuil/stof van buitenaf niet in de ogen komt.

 

 

DSC_6904

Sommige Sphynxen/Bambino’s kunnen dus bruinige snotjes in hun oog hoeken dragen, meestal met even flink schudden van de kop raken ze de bruinige snotjes wel kwijt maar u kunt het ook zelf verwijderen mocht dat nodig zijn met een daarvoor bestemde oog lotion of een droog keuken papiertje.

Ik heb hier geen ervaring mee gezien mijn Sphynxen/Bambino’s het al weg gewassen hebben met hun eigen poten voordat ik in actie kan komen om het weg te halen. Voornamelijk in de oren is veel smeer aanwezig, alsook tussen de teentjes en bij de nagelriemen. Toch uit te veel wassen zich in meer huidsmeer aan maken dus ik zelf heb de ervaring om onze katten 1x in de maand of 1x in de twee maanden te wassen. Het verschilt per Sphynx/Bambino, de een maakt meer huidsmeer aan als de ander.

Was de Sphynx/Bambino bij voorkeur met een ph-neutrale shampoo zoals dieren shampoo Jean Paul, of zoals ik de voorkeur geef aan Pure natuurlijke kokos van het merk Perfectly Pure te verkrijgen in reform natuur winkels, u houdt een Sphynx/Bambino schoon en fris. Babydoekjes van zwitsal sensitive voor de gevoelige huid zijn ook gemakkelijk om  het hoofd , hals, nek en de nagelriemen schoon te maken en heel soms het kontje als ze gepoept hebben. 

Lotions of onnatuurlijke oliën mogen nooit gebruikt worden, de huid blijft uit zichzelf soepel en met dergelijke middelen verstikken de poriën. 

De rimpels behoeven geen extra aandacht, smetten is niet aan de orde omdat de huid zeer flexibel is. 

Hoewel de Sphynx/Bambino geen onderhoudsvrije kat is, staat ertegenover dat er geen haren op kleding of in huis terechtkomen.  Wel laten ze huidsmeer achter op fleece dekens, manden, kussens maar dat ligt ook aan de mate hoe hygiënische je zelf bent. Ik was iedere week alle manden, kleden, katten hollen, etc …

In warme zomers kunnen Sphynxen/Bambino’s met weinig pigment of op plaatsen waar weinig pigment voorkomt, last krijgen van zonnebrand. Ik ben geen voorstander om ze in te smeren met zonnebrand omdat de meeste op olie basis zijn en dus de huid verstikken, ook likken ze zich zelf schoon waarbij ze dan toch chemische stoffen van de zonnen brand binnen krijgen. Zorg er dan ook voor dat uw Sphynx/Bambino zich terug kan trekken in huis of in de schaduw.

Houd er rekening mee dat een katten ren die pal op het zuiden ligt in een wind dichte afgezette tuin ook in de schaduw onder een dak makkelijk 40 graden kan worden. Net als dat een baby in een kinderwagen ligt en de temperatuur  onder de kap van de kinderwagen snel op kan lopen naar extreem hoge temperaturen. Zet u Sphynx/Bambino dan ook nooit in de katten ren als de zon op zijn sterkst is tussen tijden van 12.00 en 15.00 uur en op het zuiden staat op gesteld.

Sphynx en Bambino

Wassen

De huid van een sphynx/Bambino moet af en toe gewassen worden. Sommige sphynxen/Bambino’s houden van water maar merendeels van de sphynxen/Bambino’s niet. Zodat het terug kerend wassen van u sphynx/Bambino uw Sphynx/Bambino veel stress op levert.

Ik ben wel van mening en heb ik ook zelf ervaren bij mijn sphynxen/Bambino’s dat hoe vaker je ze wast hoe meer huidsmeer ze zullen aan maken. Ik baad mijn sphynxen/Bambino’s 1x in de twee maanden.

Er komt geen water druppel bij kijken dus zal u Sphynx/Bambino het terug kerend wassen ervaren als een warme massage waar u hooguit 5 minuten mee bezig bent.

Benodigdheden:

– Pure kokos  zonder toevoegingen te verkrijgen in reform of natuur winkels. Die u zelf kunt eten door het te smeren op u brood of u vlees erin te braden.

– schaaltje/kommetje

– keuken schort

– beloning /snoepje voor uw  Sphynx/Bambino als u klaar bent met zijn/haar was beurt.

Hoe gaat het in zijn werk:

Je neemt 2 eet lepels kokos uit de pot. (met 3 Sphynxen/Bambino’s doet u 2 jaar met zo’n pot wel bewaren in de koelkast) U laat de pure kokos smelten op verwarming of magnetron totdat het lekker hand warm is. U legt een handdoek op tafel of kinderbadje als de ondergrond maar ruw is dat uw Sphynx/Bambino kat grip heeft en dus niet uit kan glijden. U doet u keukenshort aan ter bescherming van uw kleding i.v.m. de pure kokos spetters als u , uw Sphynx/Bambino aan het wassen bent. u zet u Sphynx/Bambino op tafel of in het badje. U doet beide handen ( zonder sieraden) in de gesmolten warme kokos en maakt met uw hand een kommetje zodat u flink wat kokos in uw handpalm heeft. U masseert u Sphynx/Bambino daar helemaal mee in behalve het hoofd. U geeft als het ware uw Sphynx/Bambino een warme kokos massage en er mag flink wat op gesmeerd worden. Tijdens het in masseren van uw Sphynx/Bambino met de kokos ziet u al het vuil eraf druipen. U hoeft dit hoogstens 1.5 minuut te doen. Nadat u,uw Sphynx/Bambino dus goed ingesmeerd heeft pakt u de droge liefst iets ruwe handdoek en droogt nauwkeurig uw Sphynx/Bambino hiermee af.

Met de vochtig geworden handdoek punt veegt u het hoofd schoon van uw Sphynx/Bambino (niet bij de ogen gezien het vettig is). Of u gebruikt hiervoor een Baby Zwitsal sensitive billen doekje voor. Deze wasbeurt met pure kokos kost u alles bij elkaar maar 3 minuten hooguit 5 minuten werk.

De overige pure kokos likt uw Sphynx/Bambino zelf weg tussen de tenen wat geheel niet kwaad kan gezien u zelf u eten mag bereiden door middel van bakken of u kunt de kokos zelfs eten op uw boterham.

Resultaat:

Uw Sphynx/Bambino is daarna niet alleen schoon maar de kokos boter/olie geeft tevens een goede voeding af aan de huid. De huid van uw Sphynx/Bambino voelt hierna niet vet aan. En uw Sphynx/Bambino ruikt heerlijk. U zult ervaren dat de handdoeken erg bruin zijn vanwege de vuile huidsmeer die van uw Sphynx/Bambino afkomt en opgenomen is door de (ruwe) handdoek. Gewoon op 40 graden wassen met wasmiddel naar keuze zijn de handdoeken weer schoon voor hergebruik.

* Belangrijk sommige Sphynxen/Bambino’s zijn qua huid erg gevoelig.

Smeer de eerste keer vooraf aan het baden, de huid van uw Sphynx/Bambino op een klein stukje in met de pure kokos. Wacht een aantal uur en kijk of de huid een allergische reactie geeft op dit product. Ziet u geen reactie op de huid verschijnen dan kunt u, uw Sphynx/Bambino met een gerust hart hiermee wassen.

* Tevens wordt er gezegd dat het baden van uw Sphynx/Bambino in pure kokos bijdraagt ter voorkoming van het oplopen van teken in het zomer seizoen, mocht u Sphynx (en)/ Bambino (‘s) in de buiten katten ren vertoeven.

Sphynx en Bambino

Oren verzorging

De oren van de Sphynx/Bambino bevatten veel oorsmeer en als je het 1x per week verwijderd zult u zien dat uw Sphynx/Bambino redelijk schone oren heeft wat een pre is ter voorkoming van oor mijt / oor ontsteking.

* Belangrijk we spreken hier over het schoon maken/houden van de oorschelp.

Nooit schoonmaken in de gehoorgang dit zorgt ervoor dat u meer kwaad doet dan goed gezien u de oorsmeer dieper in de gehoorgang brengt.

Benodigdheden:

– wattenschijfjes

– goede kwaliteit oor wattenstaafjes waarvan de witte wat nooit van het stokje afvalt of in het oor terecht kan komen  en zodoende niet meer verwijderd kan worden dan alleen door hulp van de dierenarts.

– Oor cleaner merk Trixie

Hoe gaat u te werk:

Mocht uw kat het niet leuk vinden, draai u Sphynx/Bambino dan in een grote bad handdoek met alleen de kop zichtbaar. En zet u Sphynx/Bambino in de handdoek op schoot of op tafel.  Zo heeft u beide handen vrij om te werken en uw Sphynx/Bambino blijft op die manier stil zitten wat heel belangrijk is gezien u kan uit schieten met het oor watten staafje als u in de buurt bent van de gehoorgang. Eerst doet u wat Trixie vocht op een watten schijfje. U haalt het vochtige watten schijfje door de oorschelp heen, zo bevochtigd u het oor met de olieachtige emulsie van de Trixie en tevens kan het dan even inwerken op het vast zittende oorsmeer voordat u dat straks gaat verwijderen met de oor watten stokjes. Tijdens dat u het wattenschijfje door de oorschelp haalt ziet u al de nodige oorsmeer ermee uit komen wat zich hecht op het watten schijfje. Nadat u beide oren heeft gedaan met de Trixie vochtige wattenschijfjes is het ook al ingetrokken. Werk hygiënische en pak zeker 10 oor watten stokjes per oor. U kunt nu met zachte druk het oor watten stokje door de oorschelp halen. De oorschelp kent vele vormen aan de binnenkant en het is net een labyrint, van hoekjes en richels.

Doe steeds 1 streek per kant van het watten stokje dat u niet het zelfde vuil weer afsmeert in een ander hoekje, dus 1 streek en de andere kant gebruiken weer een streek en u pakt een nieuw watten stokje. Als al het oorsmeer uit de schelp is verwijderd doet u het andere oor.

* Belangrijk houd altijd uw kat in de gaten en werk hygiënische dat wil zeggen ga nooit met het zelfde gebruikte oor watten stokje in het andere oor.

Mocht de oorschelp rood zijn of dat u Sphynx/Bambino veel schud of krabt met het hoofd of schuin houd. Besmet u tenminste niet het ene oor met het andere. Mocht u wel deze symptomen waarnemen bij uw Sphynx/Bambino stop dan onmiddellijk met schoon maken omdat u, uw Sphynx/Bambino pijn kan doen en om erger te kunnen voorkomen. Ga vervolgens naar uw dierenarts en laat de oren van uw Sphynx/Bambino nakijken.

Mocht dat nodig zijn krijgt u van de dierenarts een oor cleaner mee voor in de gehoorgang maar ga dit nooit op eigen initiatief doen en vul NOOIT de gehele gehoor gang en oor schelp met oor cleaners omdat bij een mogelijk oor infectie het meer kwaad kan doen. Omdat het vocht dan in het midden oor terecht komt met alle gevolgen van dien.

Resultaat:

Prachtige schone gereinigde oor schelpen die er weer een week tegen kunnen. Verwijder de handdoek van uw Sphynx/Bambino en beloon hem/haar met een snoepje. U zult merken als het op een aangename rustige manier gebeurd en het iedere week herhaald wordt dat uw Sphynx/Bambino hier toch aan gaat wennen gezien het een gewoonte handeling wordt.

Als laatste tip:

Zelf doe ik bij mijn Sphynxen/Bambino’s in het zomer seizoen elke maand een paar druppels stronghold in de nek. Zodat ze beschermd zijn tegen oor mijt wat ze kunnen op lopen als ze in de buiten katten ren lopen mochten er ook nog andere buurt katten in uw tuin kunnen komen.

Sphynx en Bambino

Nagel verzorging

De nagels van de Sphynx/Bambino moeten wekelijks geknipt worden ter voorkoming dat uw Sphynx/Bambino zich zelf verwond met krabben i.v.m. het feit dat ze geen beschermende vacht hebben over hun huid. Maar ook ter voorkoming dat ze soort genoten verwonden met spelen en ravotten. Maar ook niet te vergeten u zelf te beschermen gezien een Sphynx/Bambino graag op schouders en rug springt en ook u meubels misschien eens te grazen neemt om zijn nagels te vijlen. Dus voor al deze factoren is het noodzakelijk om wekelijks de nagels van uw Sphynx/Bambino te knippen.

Benodigdheden:

– een nagel schaartje

– een handdoek

Hoe werkt u:

Mocht uw Sphynx/Bambino het geen leuk terug kerend ritueel vinden dat zijn nagels geknipt worden kunt u weer de tip gebruiken van de handdoek. U rolt uw Sphynx/Bambino in de handdoek en zet hem/haar bij u op schoot of op tafel wat voor u het makkelijkste is om goed bij zijn nagels te kunnen komen zodat u ontspannen en rustig kunt werken. Houd het voetje goed vast zodat uw Sphynx/Bambino niet ineens een onverwachte beweging kan maken waardoor u niet goed kunt knippen of overzicht heeft. En eventueel in het leven zal knippen.

* Belangrijk! Knip nooit in het leven van de nagel van uw Sphynx/Bambino. U kunt het leven erkennen aan een licht/donkere levens rand die u door de nagel ziet schijnen. Knip zeker 1 mm vanaf de levens rand. Om de achterpoten te kunnen knippen legt u, uw Sphynx/Bambino in de handdoek op zijn rug zodat u voetje voor voetje tevoorschijn kunt toveren om vervolgens te kunnen knippen.

Werk rustig en houd wederom het voetje goed vast. Ook hier zal u Sphynx/Bambino aan gaan wennen als dit een gewoonte ritueel wordt. Nadien als u klaar bent natuurlijk niet vergeten om u lieverd te belonen met een snoepje. Mochten de nagel riemen vuil zijn dus onder de teen kussentjes gezien u, uw Sphynx/Bambino niet met water wast maar met Pure Kokos dan kunt u op dezelfde manier te werk gaan door u Sphynx/Bambino in een handdoek te rollen.

Een oor wattenstaafje in wat Pure kokos te dopen en vervolgens het kussentje/velletje van een teen naar achteren te trekken en de nagelriem in te smeren met Pure kokos en afdoende met het oor watten stokje het vuil eronder kan verwijderen.

Mocht u de voorkeur geven om u Sphynx/Bambino te wassen met een goede shampoo als bijvoorbeeld van het merk Jean Paul dan weken de nagelriemen vaak al schoon in het laagje water waarin u, uw Sphynx/Bambino wast.

loading...