De Sphynx

De Sphynx is een gespierde en middelgrote kat met een brede borst en ‘tonvormig’ lichaam. De lengte van de poten is in verhouding met het lichaam, de achterpoten zijn wat hoger dan de voorpoten. De voorpoten staan ver uit elkaar en neigen een beetje naar ‘O-benen’. 

Sphynxen hebben middelgrote, ovale voeten met lange tenen en dikke voetzolen. De staart loopt taps toe en is in verhouding met het lichaam. De middelgrote kop, die wat langer dan breed is, heeft een gematigde wig vorm met afgeronde vormen. De neusrug vertoont een matige stop. De voorsnuit moet sterk en afgerond zijn, met een sterke kin. De grote oren zijn breed aan de basis. Ze mogen niet boven op het hoofd, maar ook niet te laag zijn aangezet. 

De ogen zijn groot en citroen vormig, de buitenste ooghoeken wijzen naar de onderste buitenzijde van het oor. De meeste Sphynxen hebben korte, gekrulde snorharen, maar het volledig ontbreken ervan wordt op een show niet als fout aangemerkt.

Vanwege de grote diversiteit aan voorouders komen Sphynxen in alle mogelijke kleuren en kleurcombinaties voor. De kleuren tonen echter vaak anders dan bij behaarde katten. 

De oogkleur correspondeert met de vachtkleur.

 

IMG_7428

Bijzonderheden:

Sphynxen, zijn net als andere haarloze rassen, niet volledig haarloos. Ze hebben doorgaans zachte, korte donshaartjes. Langer haar hebben vrijwel alle haarloze katten bij de oor aanzet, op de staart, de voeten en de neusrug. Sommigen hebben op de flanken ook haar, maar dit is vooral seizoensgebonden. 

Ook kan onder invloed van hormonen de haargroei, tijdelijk, gestimuleerd worden. Haarloze katten voelen warmer aan dan andere katten. Echter hebben ze dezelfde lichaamstemperatuur. Haarloze katten zijn ook niet kieskeuriger qua eten dan andere katten en ze zijn ook niet kouwelijk, ziekelijk of verminderd vruchtbaar. 

Dit zijn allemaal fabeltjes. Het enige verschil met andere katten is de haargroei. Sphynxen zijn voor mensen met een allergie tegen katten(haren) een optie. De kat zal geen allergische reactie veroorzaken, mits men niet allergisch is voor huidschilfers. 

 

Karakter:

Het karakter wordt door liefhebbers vaak omschreven als ‘deels aap, deels hond, deels kat en deels kind’. Hierin schuilt een kern van waarheid, want de Sphynx is een zeer intelligente, zeer aanhankelijke en speelse kat die graag interactie met de eigenaars wil. De dieren zijn zelfbewust en zelfverzekerd. Ze zijn voor alles in. In drukke gezinnen komt een gemiddelde Sphynx dan ook uitstekend uit de verf. 

Buiten dat de dieren het met mensen en kinderen goed kunnen vinden, zijn ze ook heel sociaal in de omgang met andere katten en dieren. Voor een ‘social animal’ als een Sphynx is een eenzaam bestaan een ware beproeving en kan zelfs leiden tot ziekte. Heeft u interesse in een Sphynx en werkt u buitenshuis, zorg dan minimaal voor een speelkameraadje. 

Verder zijn de dieren zonder meer zachtaardig en vriendelijk. Agressie is hen vreemd. 

De vrije uitloop naar buiten hebben ze niet nodig om gelukkig te zijn, maar er moet dan wel voldoen vertier binnenshuis zijn, zoals een flinke klimpaal en speeltjes. Daar wordt heel veel gebruik van gemaakt, want als de Sphynx niet slaapt lijkt hij altijd in de weer te zijn.

 

En tot slot:

Een Sphynx is een gezelschap dier wat graag in het bijzijn van de mens is. Een Sphynx lift graag mee op rug en schouders. Er zijn Sphyxen die schoot zitters zijn maar ook die het niet zijn. Dit ligt geheel aan hoe je, je Sphynx opvoed en hoe je zelf in het leven staat. Mijn Sphynxen haal ik gedurende 24 uur aan en liefkoos ik, ook komen ze zelf geregeld om een knuffel beurt vragen. 

Ik wil hiermee aan geven dat je dus zelf ook een stuk in de hand hebt qua opvoeding en hoe jezelf bent en leeft in de omgeving samen met je Sphynxen.

Dus niet meteen op schoot zitten wil dus niet zeggen dat ze niet aanhankelijk, sociaal of lief zijn.

loading...